HOT lifestyle, nu al genieten van je leven en niet wachten tot je pensioen

HOT lifestyle, nu al genieten van je leven en niet wachten tot je pensioen

Happy Opportunity and Time rich, oftewel HOT. Bij een HOT lifestyle is de focus op het leven nu, dat je nu je mooiste leven leeft en niet wacht tot je met pensioen gaat zoals bij FIRE (Financial Independence and Retire Early).

Toen ik mij verdiepte in de FIRE-movement zag ik een video op YouTube van een jong stel waarbij het was gelukt, ze waren voor hun 30e financieel vrij en hoefden niet meer te werken. Ze gaven in de video eerlijk toe dat dit toch niet helemaal zo leuk is als ze van te voren hadden gedacht. Na een paar weken in een hangmat liggen met een cocktail op een tropisch eiland miste ze toch iets, want helemaal niks meer doen is eigenlijk best saai. Zo jong met pensioen gaan, was het voor hun toch niet helaas. Ze gingen weer aan het werk, niet omdat het moest maar omdat ze het leuk vonden!

Tips van senioren die écht met pensioen zijn

In mijn werk voor de bibliotheek kom ik veel in aanraking met senioren. Ik help ze digitaal vaardiger te worden door o.a. het geven van cursussen en zo krijg ik vaak onverwachts de mooiste gesprekken. Vooral als ze gaan vertellen over hun leven en wat ze nu doen tijdens hun pensioen, merk ik dat ze nog altijd druk zijn met van alles en nog wat! Soms vraag ik spontaan om een tip, een tip voor iemand van 36. De oudste cursist die ik sprak was 86 en hij zei tegen mij ‘Maak je geen zorgen, alles komt toch wel op je pad’. Een mooie tip om bewust in het heden te leven en niet te veel over je toekomst te malen met die never-ending to-do list.

Een ander gesprek die mij is bijgebleven, was met een gepensioneerde mevrouw die nog vol en actief in het leven stond en veel verschillende dingen had gedaan in haar loopbaancarrière. Van zangeres tot privé detective, het was geweldig om al haar verhalen te horen. Haar kleinkinderen waren al ver in de 20 en ik dacht oh wauw ik hoop dat ik later net zo’n leuke oma als zij mag worden. Haar tip voor een 36-jarige is ‘Wat je ook doet, blijf jezelf’. We keken elkaar toen aan met allebei een twinkeling in onze ogen en ik wist precies wat ze bedoelde.

De laatste twee gesprekken die ik nog wil delen in deze blog waren met twee gepensioneerde dames die tegen mij zeiden dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met beleggen, daarnaast zei ze ook tegen mij ‘Als je iets wil, niet twijfelen en gewoon doen’. Dit was wel het laatste zetje voor mij om nu toch echt eens tijd vrij te maken om hiermee te beginnen. Ik ben gestart met het lezen van het boek ‘Blondjes beleggen beter’, het boek ‘Miljonair met een gewone baan’ en praat met een vriendin over dit onderwerp om meer te weten te komen.

De eerste € 100,- waarmee ik het beleggen ging ‘proberen’, heb ik bitcoins mee gekocht bij Bitmymoney. Op dit moment heeft het me al € 15,- opgeleverd door de koersstijging. Verder ga ik nu onderzoeken waar ik periodiek in wil beleggen. Spannend!


Een HOT leven creëren

Je hoeft niet FIRE of financieel vrij te zijn (mag wel natuurlijk!) om een mooi leven te hebben. Je hoeft ook niet je baan op te zeggen en te emigreren naar een warm land om gelukkig te zijn. Naast besparen kun je ook denken aan online side hustles om je inkomen te laten groeien voor je ideale levensstijl. Ik kwam er zo dus achter dat mijn leven al best wel HOT is door de bewuste keuzes die ik heb gemaakt.

Belangrijk is dat je jezelf de tijd gunt om uit te zoeken wat je graag wil, met wie je graag bent en wat je kunt bijdragen aan de wereld.

Vergeet ook niet om ‘gewoon’ te genieten van het moment, je leeft nu ;).

Xx Charada


Delen: