De kracht van minimalisme. Less is more?

De kracht van minimalisme. Less is more?

De voordelen van minimalisme kan zowel op persoonlijk als op professioneel vlak impact op je hebben. Hoe fijn is een opgeruimd huis of een lege inbox van mail? Nou ik vind het heerlijk! Al is het consistent bijhouden wel een dingetje bij mij, dus ik besloot het op te nemen in mijn routine.

Elke dag een half uurtje opruimen en elke zondag 2 uur lang opruimen. Ja echt! Het is wat het opruimen, sinds ik tegen mijzelf zeg “Ik ben super goed in opruimen” (zie de blog over een capsule garderobe) moet ik bekennen, dat ik dat nu ook echt vind van mijzelf haha! In deze blog belicht ik de voordelen (en de kracht!) van minimalisme.

Hoe minder meer kan betekenen

In mijn dagelijks leven is een overvloed van constante prikkels. In de stad, als ik social media open en alle speelgoed van de kinderen thuis. Minimalisme kan dan een verademing zijn.

Het gaat niet alleen over het opruimen van fysieke ruimte, maar ook over het cultiveren van een opgeruimde geest en levensstijl.

Vijf voordelen van minimalisme

1. Mentale Rust en Focus

Minimalisme biedt een heldere weg naar mentale rust. Door te streven naar minder materiële bezittingen, vermindert de mentale rommel en ontstaat er ruimte voor meer focus en helderheid. Dit helpt bij het stellen van prioriteiten en het concentreren op wat echt belangrijk is. Hoe fijn is het om thuis te komen in een opgeruimd huis met een lege wasmand? Simpelweg omdat je ook minder troep hebt.

2. Verminderde Stress en Meer Geluk

Het loslaten van overbodige spullen, verplichtingen en gedachten vermindert de stressniveaus. Het leidt tot een gevoel van bevrijding en kan het geluksniveau verhogen. Met minder fysieke en mentale ballast ontstaat er ruimte voor meer tevredenheid en vreugde in het dagelijks leven. Tegen anderen ‘Nee’ zeggen kan zo bevrijdend zijn, je zegt dan namelijk ‘Ja’ tegen jezelf.

3. Financiële Wijsheid

Minimalisme stimuleert bewust consumeren. Het betekent niet alleen minder bezitten, maar ook verstandiger omgaan met geld. Door bewuste keuzes te maken bij aankopen en te focussen op wat echt nodig is, kunnen financiële lasten verminderen en spaargeld toenemen. Zo laat ik mijzelf nog weleens verleiden door op Funda te kijken. Groter huis betekent hogere lasten, is dit het waard? Maar ook als ik naar de stad ga en thuis kom met impulsaankopen. Ik weet hoe marketing werkt, maar toch word ik zelf ook verleid.

4. Duurzaamheid en Milieubewustzijn

Minder consumeren betekent minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk. Minimalisme bevordert het idee van kwaliteit boven kwantiteit, waardoor de vraag naar snelle, wegwerpbare producten afneemt en de aandacht verschuift naar duurzame, langdurige oplossingen. Kijk eens rond in huis of op je kantoor, wat kan verbeterd worden?

Mijn zoontje van 3 jaar oud wil bijvoorbeeld altijd uit een rietje drinken, de rietjes die ik gebruik zijn van herbruikbaar materiaal.

5. Verbeterde Productiviteit en Creativiteit

Een opgeruimde omgeving en ‘mind’ zijn gunstig voor een betere productiviteit. Minimalisme moedigt aan om je te richten op wat echt belangrijk is, wat resulteert in efficiëntere werkmethoden. Bovendien biedt het ruimte voor meer creativiteit en innovatie.

Minimalisme is meer dan alleen een levensstijl; het is een filosofie die diepgaande voordelen biedt voor zowel individuen als de wereld om ons heen. Het is een pad naar bevrijding van overtollige lasten, waardoor er ruimte ontstaat voor meer betekenisvolle ervaringen en een vervuld leven.

Hoe ziet een vervuld leven er voor jou uit? Misschien is het nu wel een mooi moment om dit voor jezelf op te schrijven? Ik ben heel benieuwd! Je kunt hier ook een mooi notitieboekje voor gebruiken of een planner.

Wens je een heel mooi 2024 toe!

Liefs,

Charada

Delen: