Elke dag het gevoel hebben dat je op vakantie bent? Stel jezelf deze 5 vragen

Elke dag het gevoel hebben dat je op vakantie bent? Stel jezelf deze 5 vragen

Hoe heerlijk is het als je een vakantiegevoel hebt, zonder dat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Je zit niet uren in het vliegtuig, je hoeft niet na te denken wat je allemaal moet inpakken in je koffer en het regelen van vervanging of het overdragen van je werk is ook niet nodig.

De quote ‘design a life you don’t need a vacation from’ staat al jaren in de bio van mijn Instagram account @cha.ferdinandus.

Ik weet nog goed toen ik 12 jaar geleden verhuisde naar de Nieuwmarkt in Amsterdam. Ik woonde aan de gracht, zag geregeld een rondvaartboot voorbij varen, ik werd dagelijks door toeristen aangesproken om de weg te wijzen en ging vrijwel elke dag uit eten. Elke dag kwamen er wel vrienden of familie langs bij mij thuis. Natuurlijk gingen we dan altijd iets ondernemen in de stad. Overdag lekker wandelen, terrassen of shoppen en in de nacht gingen we op stap. De metrohalte en Amsterdam centraal station was op loopafstand. Ik had geen auto, maar pakte mijn scooter om ergens heen te rijden en voelde instant vrijheid.

Nu denk ik ‘zo, hoe hield ik dit vol met nog 6 dagen werken in de week?’. Ik werkte makkelijk 50 uur per week, maar toch had ik elke dag een vakantiegevoel. Dit kwam niet alleen door de locatie waar ik woonde, maar ook door de acties die ik nam om het vakantiegevoel te krijgen. Als je alleen maar thuis zit en niks doet, gebeurt er ook niks. Niet dat dat erg is, maar als je iets wil dan moet je er ook iets voor doen. Het is helemaal niet ingewikkeld, het zijn juist de kleine dingen die zorgen voor een heerlijk vakantiegevoel.

Vrijheid terug claimen

Nu zit ik in een totaal andere levensfase en heb ik een gezin met twee kinderen, daarbij zijn de mogelijkheden om iets te doen beperkt door de lockdown. Ik heb daar best veel moeite mee gehad. Niet alleen door de lockdown, maar ook de beperkingen van mijn eigen lichaam. Tijdens mijn laatste zwangerschap had ik erg last van bekkenklachten. Dit duurde tot 8 maanden na mijn bevalling. Ik moest leren omgaan met een beperking, kon niet even de trap op en af lopen, kon niet even omdraaien in bed en even lopen naar de supermarkt om boodschappen doen ging ook niet. Ik heb daar best flink van gebaald en verdriet om gehad. Gelukkig hebben alle sessies bij de bekkenfysio en osteopaat wel geholpen en durf ik nu eindelijk te zeggen dat ik weer klachtenvrij ben! Juist door deze periode ben ik nog bewuster gaan leven en heb ik veel nagedacht en gedaan om toch mijn stukje vrijheid terug te krijgen.

De volgende punten ben ik bewust gaan aanpakken om hier verschil in te maken:

1. Mijn werk

2. Mijn gezondheid

3. Mijn relaties

Meer hierover ik een andere blog, want deze blog gaat over de 5 vragen die ik mijzelf stel om elke dag een fijn vakantiegevoel te ervaren!

De 5 vragen voor een vakantiegevoel

Door er meer bewust mee bezig te zijn, is dit elke dag mogelijk!

Stel jezelf de volgende 5 vragen:

1. Wat doe ik het liefst op vakantie?

2. Wat eet ik het liefst op vakantie?

3. Welke producten gebruik ik op vakantie

4. Hoe voel ik mij als ik op vakantie bent?

5. Met wie ben ik het liefst op vakantie?

Pak je notitieboekje erbij en schrijf het voor jezelf op. Ga hier 30 dagen mee aan de slag. Elke dag kies je uit een van de 5 antwoorden die je hebt opgeschreven en ga je dit doen, al is het maar 1 minuut per dag. Vertrouw op het proces en je gaat verschil merken.

Ik heb deze vragen ook ingevuld en zal je als voorbeeld laten zien hoe ik deze om zet tot een actie. Je kunt natuurlijk niet alles letterlijk overnemen en doen thuis, maar je gaat versteld staan wat wel kan als je het maar probeert.

Voorbeeld antwoord vraag 1: ik doe het liefst relaxen, wandelen, (beach)volleyballen, nieuwe plekken ontdekken, shoppen, zwemmen en op een terras zitten. Hoe langer dit lijstje, hoe meer acties je er aan kunt koppelen.

Voorbeeld acties bij vraag 1: even liggen op bed met mijn ogen dicht zonder telefoon, een wandeling in de buurt maken met de kinderwagen, overgooien met de bal met je kind, een andere route naar huis rijden.

Voorbeeld bij vraag 2: ik eet het liefst banana pancakes als ontbijt op vakantie, haal een lekkere smoothie tussendoor, lunch dan buiten de deur een broodje ei met avocado of poké bowl en diner een Molukse rijsttafel, patat, Italiaanse pasta, risotto en zo kan dit lijstje wel nog veel langer doorgaan..

Hoe zet je dit om in een actie? Eet of drink een aantal keer per week iets wat je op vakantie ook zou doen, doorbreek even de routine en maak eens wat vaker een gerecht dat je op vakantie ook graag eet.

De volgende vraag gaat over de producten, hiervoor heb ik een lijstje met favorieten opgesteld. Mijn top 5 favoriete vakantieproducten vind je hier:

1. Ray-ban zonnebril 2. Bali body zonnebrand 3. Ronde bali tas 4. Havaianas teenslippers 5. Rond strandlaken

Vraag 4 gaat over het voelen, probeer het gevoel dat je hebt omschreven ook thuis te evenaren door daar gerichte acties voor te doen. Wat kun je doen om nu ook te genieten van het leven zonder daarvoor op vakantie te zijn? Hoe kun jij dat vakantie gevoel ook vandaag ervaren?

De laatste vraag is ook heel belangrijk, besteed tijd aan je dierbaren. Al is het maar een minuut per dag. Stuur je vriendin een berichtje dat je aan haar denkt, spreek af om samen quality time door te brengen en ga eens langs je ouders bijvoorbeeld.

Hoop dat ik je met deze blog heb kunnen laten inzien dat je met een kleine actie van maar een paar minuten per dag al een vakantiegevoel kunt krijgen. Wens je veel succes en een fijne vakantie! 😉

Liefs,

Charada

Delen: