Een indoor speeltuin, de voor- en nadelen

Een indoor speeltuin, de voor- en nadelen

Bij ons in de regio zitten de indoor speeltuinen Monkeytown, Ballorig en Play-In. Gemiddeld gaan we er één keer per maand heen met Jones. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet mijn favoriete plek is om heen te gaan, ik ben veel liever met hem buiten! Maar goed, we gaan niet voor mij maar voor Jones. De voordelen wegen namelijk veel zwaarder dan de nadelen. In deze blog mijn persoonlijke voors en tegens om naar een indoor speeltuin te gaan.

De voordelen van een indoor speeltuin

  • Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek en behendigheid van je kind. Klauteren, glijden, springen, rollen, klimmen, gooien, etc. Het kan allemaal! Doe je zelf lekker fanatiek mee met je kind, dan heb je meteen een workout gedaan en gegarandeerd veel calorieën verbrand.
  • Een veilige omgeving voor je kindje om hem lekker zijn gang te laten gaan. Alles is goed beschermd en nergens vind je scherpe onderdelen van toestellen. Enige waar je voor moet oppassen zijn andere rondrennende kids.
  • Uitdagende speeltoestellen voor je kind, deze toestellen heb je thuis namelijk niet. Je hebt een apart gedeelte voor de kleintjes en een ander gedeelte voor de wat grotere kindjes van 4 jaar en ouder. Jones vond zelf dat hij toe was aan meer uitdaging, ik daarentegen vond het wel een beetje spannend toen Jones op twee jarige leeftijd al van een gigantisch grote opblaasglijbaan af ging bij het gedeelte voor de grotere kindjes. De eerste twee keer gingen we mee, maar vervolgens ging hij er zelfstandig wel 50x van af. Ik hoefde alleen maar te zitten en te kijken, hij was intens gelukkig.
  • Je kind kan van blijdschap schreeuwen en gillen of keihard jammeren omdat hij niet naar huis wil. Het is daar sowieso lawaaiig dus je merkt er eigenlijk niks van. Of beter gezegd, niemand heeft er dus last van haha.
  • Er is een groot gedeelte ingericht voor de ouders om te gaan zitten, ook natuurlijk om een hapje te gaan eten. Op de menukaart allemaal lekkers voor de kids zoals pannenkoeken, tosti’s en patat. Het hangt een beetje per locatie af, maar ik heb ook eens een lekker stokbroodje gezond kunnen bestellen.

De nadelen van een indoor speeltuin

  • De geur, je moet dus op je sokken lopen daar binnen en ik heb het idee dat je overal de geur van zweetsokken ruikt. Wij gaan eigenlijk alleen als het slecht weer is buiten, want in zo’n indoor speeltuin heb je geen last van de regen. Nadeel is dat je de heerlijke frisse (buiten)lucht dus mist.
  • Zoveel prikkels, na een bezoekje moet ik altijd even bijkomen. Al die felle kleuren, rondrennende kinderen, non-stop harde geluiden. Je wordt al moe zonder zelf te bewegen en er alleen maar te zijn. Ik snap wel dat als je zelf geen kind hebt, hier nooit vrijwillig naar toe zal gaan.
  • Misschien is dit een persoonlijk nadeel, maar een uurtje naar een indoor speeltuin gaan is voor ons mission impossible. Al is Jones moe en wrijft hij al de hele tijd in zijn ogen. Hij wil NIET naar huis. Wij rekenen dus al bij voorbaat dat we er minimaal 2 uur zijn. Wij zijn dus sowieso een hele ochtend of middag kwijt aan zo’n uitje naar een indoor speeltuin.

Meer nadelen kan ik eigenlijk niet bedenken. Wat ik het belangrijkste vind is dat ik mijn kind helemaal blij zie spelen, dat hij lekker aan het ontdekken is en zijn energie kwijt kan. Na elk bezoekje is hij nog behendiger geworden en zie ik hem de interactie aangaan met andere kindjes. Samen spelen, netjes wachten op je beurt voor de trampoline of glijbaan en voor zichzelf opkomen in de ballenbak. Allemaal ervaringen die bij het opgroeien horen van je kindje. Een keer per maand bij regenachtig weer is dus prima te doen en heb ik het er wel voor over om te gaan.

Ga jij ook wel eens naar een indoor speeltuin en wat is jouw ervaring?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *