Een carrière switch, durf jij een keuze te maken?

Een carrière switch, durf jij een keuze te maken?

Zit jij nu een beetje te comfortabel in je huidige baan? En denk je vaak ‘is dit het nou?’. Dan heb ik deze blog speciaal voor jou geschreven, dit is jouw teken om een keus te gaan maken.

Als ik zelf de gedachten heb, is dit het nou? Is dat voor mij een signaal dat ik op papier moet gaan zetten wat mijn doelen zijn en hoe ik dit wil gaan bereiken. Ik zet wel vaker doelen op papier, maar met deze gedachten betekent het dat de doelen die ik nu op ga schrijven, levenskeuzes gaan zijn. Dat ik het roer helemaal omgooi. 2022 gaat weer zo’n jaar zijn, daar vertel ik in een volgende blog meer over. Voor nu neem ik je even kort mee in mijn keuzes in het jaar 2010 en 2016. 

In 2010 zei ik mijn baan op om vrijwilligerswerk te doen

Ik weet nog goed dat ik elke werkdag naar kantoor ging en in de file stond. Elke dag overwerken was heel normaal. Ik kreeg gedachten als ‘Ik ben nog jong, ik wil niet zo oud worden’ en ‘er is toch meer dan dit?’. Dus toen ging ik op onderzoek uit wat ik dan graag zou willen veranderen. Het resulteerde in het opzeggen van mijn baan met vast contract en ik vertrok naar Bali om een aantal weken vrijwilligerswerk te doen bij een weeshuis. Spannend was het wel, maar het was op dat moment de beste keus van mijn leven!

Ik ontdekte dat ik lesgeven aan kinderen heel leuk vond om te doen. Het schrijven van mijn belevenissen op een website om zo het thuisfront te informeren (en gerust te stellen) haalde ik ook veel plezier uit. Eenmaal terug in Nederland dacht ik ‘ja, ik ga voor de klas staan’, maar ik maakte uiteindelijk andere keuzes en rolde in een andere kantoorbaan. 

Waarom? Ik weet nu dat het door mijn belemmerende gedachten kwam zoals:

  • Is het niet zonde van mijn opleiding? 
  • Kan ik dit wel? 
  • Wil ik dit wel echt? 
  • Ga ik wel genoeg verdienen? 

Maar alles heeft een reden en in mijn volgende baan ontdekte ik een ander ding dat mijn interesse kreeg. Het ondernemerschap.

In 2016 maakte ik de keuze om te gaan ondernemen

Ik ging weer fulltime in loondienst aan de slag. In mijn netwerk kreeg ik steeds meer vragen of ik ‘even kon helpen met de website en de marketing’. Dat resulteerde in 50- tot 60-urige werkweken. Ik had ook een foodblog en daar ging ook steeds meer tijd in zitten. Dus wat te doen? Juist, weer zei ik mijn baan met vast contract op en ging nu vol voor het ondernemerschap. De vrijheid die erbij kwam kijken vond ik geweldig. Reizen en werken tegelijk, het digitale nomade bestaan trok mij wel aan.

Ik droomde ervan om een eigen webshop te hebben. Ik ben gek op verpakkingen (heb ook 10 jaar als verpakkingsspecialist gewerkt) en vond het fantastisch om mijn eigen verpakkingslijn te realiseren, alles met mijn eigen logo erop gedrukt. Ik vloog naar Thailand en Indonesië, om inkopen te doen en leveranciers te vinden voor mijn eigen ontwerpen. Een avontuur die ik niet had willen missen. 

Andere prioriteiten door het moederschap

Ondertussen is mijn thuissituatie veranderd. Ik ben moeder van twee zoontjes. We zijn verhuisd van Amsterdam naar Culemborg. Er kwam een lockdown, mijn man kwam daardoor zonder werk te zitten en mijn herstel na de tweede bevalling verliep erg moeizaam.

Dag vrijheid, maar hallo creativiteit. 

Ik startte met een compagnon een online coaching praktijk De Succes Salon en had nu drie bedrijven ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Ik ging van een freelance laptop lifestyle naar een vast kantoor vlakbij ons huis en de basisschool van onze oudste zoon. Zo zie je maar, in elke levensfase heb je andere prioriteiten. Vasthouden aan het oude heeft geen zin. Gun jezelf de tijd om te groeien en te ontdekken wat bij je past.

Afgelopen periode heb ik zelf een vlogcursus gevolgd, dat kwam wel goed van pas bij het starten van mijn YouTube kanaal. Meer hierover in deze blog.

Stappen maken in 2022

Ook al leven we nu in een hele gekke tijd, er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Zie deze tijd om jezelf de rust te gunnen en om naar binnen te keren. Hoe zie jij jezelf over een jaar? Wat wil je dan doen en met wie wil je zijn? Schrijf dat eens voor jezelf op en kijk dan over een jaar weer naar jouw notities. Je zal jezelf verbazen wat er allemaal in een jaar kan gebeuren.

Soms wil je ook gewoon bevestiging of je carriereswitch wel bij je gaat passen. Heb je er wel eens aan gedacht om een beroepskeuzetest te doen? Wie weet komt er wel een beroep uit waar je zelf niet aan had gedacht en denk je ‘aha!’. Je kunt een beroepskeuzetest gratis doen bij NTI bijvoorbeeld. 

Als je voor je carriereswitch jezelf moet omscholen, is het handig om alvast een kijkje te nemen bij de opleiding die je wil gaan doen. Bij Civas.nl heb ik afgelopen jaar meerdere proeflessen aangevraagd om te kijken of de opleiding iets voor mij is. Super handig omdat je dan de eerste les gratis krijgt.

Is het nu de tijd om een carrière switch te maken? 

Ik zal het antwoord kort houden, JA! Wel of geen pandemie, er komt altijd een moment dat je denkt ‘is dit het nou?’ En elke dag kan een nieuw begin zijn. 

Je hebt zelf altijd een keuze en hetzelfde blijven doen is ook een keuze. Er kan inderdaad van alles gebeuren, je gaat fouten maken en denken ‘waar ben ik aan begonnen’. Maar als je niks doet, gebeurt er ook niks. Dat is niet erg, zolang je er maar geen spijt van krijgt. Het is zonde als je later een keer in een bejaardentehuis terecht komt en dat je dan denkt ‘oh, had ik maar…’. 

Is dit jouw teken? Ga jij je droom achterna? Laat het mij vooral weten in de comments op Instagram. ✨

Heel veel liefs,

Charada 

Delen: