Verbeter je ‘work-life balance’ als mompreneur

Verbeter je ‘work-life balance’ als mompreneur

Hoe doe jij dat toch? Een vraag die ik vaak krijg van ondernemende vriendinnen. Je bent zo relaxed en toch verzet je veel werk én besteed je veel tijd met je kinderen. Tja, dat ging niet in één keer goed hoor! Nu nog gaat het de ene week beter dan de andere week, er gebeurt altijd wel iets. Maar over het algemeen is mijn werk en privé wel goed in balans.

Als mompreneur is het balanceren van je onderneming met de verantwoordelijkheden van het moederschap een constante uitdaging. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je work-life balance te verbeteren en te streven naar een rustig én succesvol leven.

In deze blogpost deel ik 7 praktische stappen die ook jou kunnen helpen om die balans te vinden, aangevuld met waardevolle boeken en tools die je kunnen ondersteunen.

Stap 1: Bewustwording en Prioriteiten Stellen

Om een gezonde work-life balance te bereiken, moet je eerst begrijpen wat echt belangrijk voor je is. Reflecteer op je doelen en waarden, zowel zakelijk als persoonlijk. Onthoud dat je niet alles kunt doen en dat het stellen van duidelijke prioriteiten je zal helpen om je energie en tijd effectiever te benutten. Ik weet dat dit lastig is, maar dit is wel de eerste belangrijke stap richting een gezonde werk- en privébalans.

Boek Aanbeveling:Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less” door Greg McKeown. Dit boek helpt je te focussen op wat er echt toe doet en te elimineren wat niet bijdraagt aan je doelen.

Stap 2: Effectief Tijdsbeheer en Planning

Een goed georganiseerd schema is de sleutel tot succes. Gebruik technieken zoals time-blocking en de Pomodoro-techniek om je tijd efficiënt te beheren. Creëer een dagelijkse routine die zowel zakelijke taken als quality time met je gezin omvat.

Tool Aanbeveling: Trello. Een visuele projectmanagementtool waarmee je taken kunt organiseren en prioriteiten kunt stellen.

Ik gebruik Trello dagelijks, zowel voor zakelijke als privé doeleinden. Je start eerst met je doelen en vervolgens plan je dit in, hoe je dit doet in Trello? Speciaal voor mijn lezers heb ik een Trello-bord aangemaakt met een voorbeeld, deze kun je gratis gebruiken.

Bekijk het hier: Trello Mompreneur Goal Getter.

Stap 3: De Kracht van Delegatie en Uitbesteding

Je hoeft niet alles zelf te doen. Delegeer taken die anderen kunnen doen, zowel thuis als op het werk. Overweeg het inhuren van freelancers of virtuele assistenten om taken te vereenvoudigen en tijd vrij te maken voor belangrijke activiteiten. Sinds ik hiermee ben gestart, houd ik écht veel meer tijd over.

Boek Aanbeveling:The 4-Hour Workweek” door Timothy Ferriss. Dit boek verkent strategieën om je tijd en taken te delegeren, zodat je meer kunt bereiken met minder inspanning.

Stap 4: Maak Ruimte voor Zelfzorg

Zelfzorg is geen luxe, maar een noodzaak. Plan regelmatig tijd in voor ontspanning, hobby’s en me-time. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor je bedrijf en gezin zorgen.

Boek Aanbeveling:The Self-Care Solution” door Julie Burton. Dit boek biedt praktische tips om zelfzorg in je drukke leven te integreren.

Stap 5: Communicatie en Grenzen Stellen

Duidelijke communicatie is essentieel. Stel grenzen tussen werk en privé en communiceer deze duidelijk naar je klanten, collega’s en gezinsleden. Maak gebruik van technologie om effectief te communiceren zonder altijd ‘aan’ te hoeven zijn.

Tool Aanbeveling: Slack – Een communicatieplatform voor teams dat helpt bij het organiseren van zakelijke gesprekken en het verminderen van e-mailoverload. (Zelf gebruik ik naast Slack ook Microsoft Teams en Trello hiervoor)

Stap 6: Flexibele Mindset en Acceptatie

Leer om te gaan met veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Flexibiliteit en acceptatie zijn cruciaal voor het behouden van je evenwicht, zelfs wanneer de dingen niet volgens plan verlopen. En ja, bij elke mompreneur gaat er geregeld wel iets niet helemaal volgens plan. Ik kan wel honderd voorbeelden bedenken wanneer dat bij mij is gebeurd, maar met een ijzersterke (groei) mindset, laat je jezelf niet uit het veld slaan.

Boek Aanbeveling:Mindset: The New Psychology of Success” door Carol S. Dweck. Dit boek onderzoekt het belang van een groei-mindset voor succes en veerkracht.

Stap 7: Evalueren en Aanpassen

Work-life balance is een voortdurend proces. Evalueer regelmatig hoe goed je strategieën werken en wees bereid aanpassingen te doen. Houd je doelen en welzijn in de gaten en pas je aanpak aan waar nodig.

Tool Aanbeveling: Google Calendar – Een eenvoudige en effectieve tool om je planning bij te houden en herinneringen in te stellen.

Mompreneur planner

Als mompreneur verdien je het om te genieten van zowel zakelijk succes als kostbare momenten met je gezin. Met de juiste aanpak en ondersteunende bronnen kun je de balans vinden waar je naar streeft. Ga deze stappen vol vertrouwen tegemoet en bouw aan een evenwichtige en vervullende reis als ondernemende moeder.

Je ziet vaak de quote “A dream without a plan is just a wish” voorbij komen op Instagram en dat is niet voor niks. Het is écht belangrijk om je planning te gaan maken. Ik heb hiervoor een mooie digitale planner ontwikkelt, ideaal voor mompreneurs. Dus wacht niet tot morgen en begin vandaag nog!

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links naar boeken en tools die je kunnen helpen bij het verbeteren van je work-life balance. Als je ervoor kiest om via deze links te kopen, ontvangen wij een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.

Delen: