Terugblik! Wat ik heb geleerd na 7 jaar ondernemen

mompreneur Charada

Het is alweer 7 jaar geleden dat ik mijzelf heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Zowel zakelijk als privé is er zoveel veranderd! Echt bizar als ik zo terugblik. 7 jaar geleden startte ik met freelancen, ik werkte een vast aantal uur per week om de marketing te doen voor een aantal bedrijven. Daarnaast lanceerde ik een eigen webshop en daardoor kreeg ik ook steeds meer aanvragen van startende ondernemers om ook voor hun een site te maken. We zijn nu dus alweer 7 jaar verder en wat heb ik eigenlijk veel geleerd!

Van salesgesprekken voeren tot aan administratie dingentjes voor je bedrijf en van het zelf uitproberen van verschillende platformen naar het inhuren van een business coach. In deze blog neem ik je mee in mijn ondernemersreis!

Van proberen kun je leren

Zo grappig, dit zegt mijn zoontje van 5 jaar altijd “Mama, van proberen kun je leren”. Hij heeft helemaal gelijk en dat is ook wat ik tot de dag van vandaag nog steeds doe! Je kunt namelijk nooit in één keer alles perfect doen, het is een proces en daar mag je van genieten. Belangrijk is dus dat je wel begint, al weet je nog niet wat je precies wil of als je (net als ik) honderden ideeën hebt en ze allemaal even leuk vindt. Begin gewoon en tijdens het doen, merk je wel wat wel en niet werkt.

Zo heb ik zelf van alles geprobeerd en gedaan zoals een eigen kledinglijn, dropshipping, affiliate marketing, printing-on-demand, uurtje-factuurtje en ga zo maar door. Het ene verdienmodel ging beter dan de ander. Om startende ondernemers te helpen, heb ik hier een ebook over geschreven “Hoe start je een succesvolle online business met affiliate marketing“.

Ik blog bijvoorbeeld al sinds 2012, maar écht ervan leven doe ik er nog steeds niet van. Wel heb ik door mijn blog hele leuke dingen mogen ervaren en haal ik er veel plezier uit. In drukke periodes schiet het bloggen er vaak bij in en dat vind ik eigenlijk wel zonde. Dus ik heb mij voorgenomen om nu elke week een blog te plaatsen dit jaar, in plaats van alleen te bloggen wanneer ik er zin in heb.

Mijn doel is namelijk om van mijn blog een extra online side hustle te maken. Het is daarom niet handig om mijn blog puur als hobby te zien, ik moet het nu als een bedrijf gaan zien zodat het geld gaat genereren. Dit is een hele andere mindset.

De groei naar jouw succes

Een hobby doe je wanneer je er zin in hebt, een bedrijf runnen is niet iets wat je er zomaar even bij doet. Je krijgt er namelijk een verantwoordelijkheid bij en niet alleen aan de Belastingdienst, maar ook aan bijvoorbeeld je klanten, volgers, leveranciers of personeel.

Sommige ondernemers noemen hun bedrijf ook hun kindje en dat snap ik wel. Je bouwt je bedrijf op en in de startende fase is je bedrijf net een pasgeboren baby, daarna ga je groeien met je bedrijf net zoals een kind die volwassen wordt. Zodra je op een level bent dat je bedrijf winstgevend is, ben je volwassen en kan je het (hopelijk) ook meer loslaten. Het is gelukt, je hebt een succesvol bedrijf ;-).

Al is voor iedere ondernemer succes anders. Voor de één is succes een ton omzet en voor de ander is het de lancering van een app die miljoenen mensen helpt met een probleem. Wat je ook doet, het is altijd goed om voor jezelf een doel te hebben om naar toe te werken met je bedrijf. Dat mag zo groot of zo klein zijn als je zelf wil. Laat je niet gek maken op wat je bijvoorbeeld ziet op social media. Je hoeft niet perse de hele wereld rond te reizen als digital nomad of een nieuwe auto te kopen om te laten zien hoe goed je het hebt.

Blijf puur en dicht bij jezelf, wat wil jij nou zelf écht?

Werk niet alleen, verzamel een team om je heen

Als er één ding is wat ik tegen mijzelf had willen zeggen 7 jaar geleden, dan was het wel om niet alles maar in mijn eentje te gaan doen. Natuurlijk mag je jezelf de tijd gunnen om dingen uit te proberen, maar niet te lang. Ik zou mijzelf adviseren om zo snel mogelijk een team om mij heen te verzamelen. Mensen die beter zijn dan jij in bepaalde vakgebieden, zodat je je kan focussen om de dingen te doen die jouw bedrijf laat groeien.

Ik wist het al, maar door een persoonlijkheidstest ben ik erachter gekomen dat ik een echte mensen-mens ben. De hele dag alleen achter een laptop zitten, past dus eigenlijk helemaal niet bij mij. Ik werd er ook totaal niet gelukkig van toen ik alleen maar website klanten had. Nu werk ik met twee vaste webdevelopers (al kan ik het zelf, ik doe het niet!) en een virtual assistent. Nooit spijt gehad van deze keuze, ik vond het eerder stom van mijzelf dat ik niet eerder hulp inschakelde.

Wees niet bang om zaken uit te besteden ook al kost het geld. De tijd die je ervoor terugkrijgt is zoveel meer waard.

Investeren in jezelf en je bedrijf

Actie ondernemen door te gaan doen, professionals om je heen te verzamelen en je doel helder hebben. Vaak kan je hier wel wat hulp bij gebruiken. Afgelopen 7 jaar heb ik behoorlijk wat geïnvesteerd in mijzelf en in mijn bedrijf. De kennis, skills en ervaringen die ik hiermee heb opgedaan, pakt niemand meer van mij af.

Je kunt het investeren opbouwen. Volg bijvoorbeeld eerst een aantal cursussen om je kennis en vaardigheden op te bouwen voordat je een coach inhuurt die meteen 30k per jaar kost. Ik schrok gewoon van de bedragen die in de coachwereld omgaan, maar toch heb ik zelf ook een coach ingeschakeld. Vergeet niet, jij moet zelf het werk doen! En niet elke coach is goed, wees selectief en kijk ook wie bij jou past. Zo had ik laatst een gesprek voor een coachtraject op het gebied van affiliate marketing, maar dit ging het niet worden. Al na 5 minuten voelde ik het al, dus ik kapte het gesprek af. Jammer, maar het kan niet altijd een match zijn.

Ten slotte wil ik het nog een keer over mindset hebben. Als ondernemer is het fijn om een groeimindset te hebben en geen ‘fixed’ mindset. Dit kun je trainen, oefenen en vastzetten, ‘locken’ noemen ze dat. Belemmerende overtuigingen overboord gooien en werken aan je schaduwkanten, tijdens je ondernemersreis kom je van alles tegen! Klanten die zeuren of de techniek die niet meewerkt. Pakketten die zoek raken of leveranciers waar je niet op kunt bouwen. Er kan zoveel gebeuren als je gaat ondernemen, zie het dus als een groot speelveld waar je van alles mag leren, ontdekken en ervaren.

Ik wens je veel plezier!

Xx Cha

Delen: