The Wheel of Life, gebruik jij deze krachtige visualisatietool al?

Wheel of life mompreneur

De eerste keer dat ik ‘The Wheel of Life’ gebruikte was bij een driedaagse business event in 2019, wat een eye-opener was dat! Zo eenvoudig, maar oh zo krachtig. In één oogopslag weet je meteen wat je doen staat en waar er nog groei te behalen valt.

Mijn sterrenbeeld is Weegschaal en dat verklaart waarom één van mijn kernwaardes harmonie is. Ik vind het fijn als mijn leven op alle gebieden in balans is en ‘The Wheel of Life’ helpt mij daarbij. Het was dan ook een must om ‘The Wheel of Life’ op te nemen in mijn mompreneur planner! In deze blog leg ik je uit wat het is en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is ‘The Wheel of Life’?

‘The Wheel of Life’ is een visualisatietool die wordt gebruikt om verschillende aspecten van je leven te beoordelen en in kaart te brengen. Het wordt vaak weergegeven als een cirkel die is verdeeld in verschillende segmenten, elk vertegenwoordigt een specifiek levensgebied. De tool vraagt je om elk gebied te beoordelen op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor ontevredenheid en 10 voor volledige tevredenheid.

De Belangrijkste Levensgebieden:

  • Gezondheid en Welzijn. Dit omvat je fysieke en mentale gezondheid, fitnessniveau en algemeen welzijn.
  • Gezin en Relaties. Hier beoordeel je je relaties met je partner, kinderen en andere familieleden.
  • Carrière en Zakelijk Succes. Dit is gericht op je professionele groei en succes als mompreneur.
  • Financiën. Beoordeel je financiële situatie en doelen.
  • Persoonlijke Groei. Dit verwijst naar je streven naar zelfverbetering, leren en persoonlijke ontwikkeling.
  • Vrije Tijd en Ontspanning. Hoeveel tijd neem je voor jezelf om te ontspannen en leuke activiteiten te doen?
  • Sociale Netwerken en Vriendschappen. Je relaties buiten je gezin en werk.

Waarom ‘The Wheel of Life’ gebruiken?

Je gebruikt de visualisatietool om bijvoorbeeld balans te vinden. Het helpt je om te zien welke gebieden van je leven wat extra aandacht nodig hebben en waar je al goed op koers bent. Door elk gebied te beoordelen, kun je doelen stellen om je leven in evenwicht te brengen en te verbeteren. Het helpt je om prioriteiten te stellen en je energie te richten op de gebieden die het meest belangrijk voor je zijn.

Met ‘The Wheel of Life’ kun je je voortgang in de loop van de tijd volgen en zien hoe je groeit in elk levensgebied. Je monitort je groei dus op deze manier. Het helpt je ook om bewuster te zijn van de verschillende aspecten van je leven en hoe ze met elkaar verweven zijn. Zo pak je ook meteen een stukje mindfullness en bewustzijn mee.

Zelf vind ik het erg prettig om de tool te gebruiken omdat je dan op de verschillende levensgebieden doelen gaat neerzetten. Dus niet alleen de focus op businessdoelen, want er is veel meer in het leven dan alleen je business ;).

Hoe ‘The Wheel of Life’ te Gebruiken

Het is heel eenvoudig om de visualisatietool in te zetten. Pak pen en papier en teken een cirkel. Verdeel de cirkel in segmenten die overeenkomen met de levensgebieden.

Vervolgens beoordeel je elk gebied op een schaal van 1 tot 10 en verbind je de beoordeelde punten om een wiel te vormen. Dit laat je zien hoe evenwichtig je leven is. Ten slotte identificeer je de gebieden die je wil verbeteren en schrijf je je doelen op om dat te bereiken.

Makkelijk toch! Vind je het toch te veel werk om ‘The Wheel of Life’ zelf te tekenen? Kijk dan eens naar mijn mompreneur planner, daar zit deze visualisatietool al in. Je kunt deze vervolgens uitprinten zo vaak je maar wil!

Ideaal voor mompreneurs

Als mompreneur is het essentieel om een gezonde balans te vinden tussen je professionele en persoonlijke leven. ‘The Wheel of Life’ is een eenvoudige maar effectieve tool die je kan helpen bij het bereiken van die balans, doelen stellen en bewust groeien in alle belangrijke aspecten van je leven.

Zelf vind ik het een krachtig hulpmiddel en gebruik ik het elk jaar weer. Ik denk dat het voor ondernemende moeders een hele fijne tool is en raad het dan ook aan om te gebruiken!

Liefs,

Charada

Delen: