In rust en vertrouwen het laatste kwartaal van het jaar afsluiten, hoe doe je dat?

In rust en vertrouwen het laatste kwartaal van het jaar afsluiten, hoe doe je dat?

Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken, een uitdagende tijd voor mompreneurs. Je wil namelijk nog knallen met je business en het jaar financieel mooi afsluiten, maar tegelijkertijd heb je veel privé verplichtingen als je kleine kinderen hebt. Cadeautjes aanschaffen voor de feestdagen, lekkere dingen op tafel toveren, suprises maken, gedichten schrijven, Kerstboom optuigen en ga zo maar door!

Voor moeders die ondernemend zijn, kan het dus een uitdagende tijd zijn. Terwijl de feestdagen naderen en de drukte van het dagelijks leven toeneemt, biedt dit seizoen ook talloze mogelijkheden voor groei en succes als ondernemer. In deze blog wil ik je bewust laten worden hoe je deze periode ook in rust en vertrouwen kunt doorgaan.

Balans vinden tussen Ondernemerschap en Moederschap

  • Plannen en prioriteiten stellen. Maak een gedetailleerde planning en stel prioriteiten om jezelf te helpen om zowel je zakelijke doelen als de behoeften van je gezin te beheren. Ik heb bijvoorbeeld een ‘date’ ingepland met mijn man om het hierover te hebben. Zo kan ik de agenda alvast vullen met de belangrijke dingen en is het meteen overzichtelijk wanneer er nog ruimte is voor ad hoc werkdingen en spontane privé afspraken. Vrije dagen plan ik ook alvast in mijn agenda, zo weet ik zeker dat ik niet teveel ga werken in deze periode.

Tip: gebruik hiervoor de mompreneur planner die ik speciaal voor ondernemende moeders heb ontwikkeld. Hierin kun je zowel je zakelijke als je privé afspraken in kwijt en je kunt elk gewenst moment beginnen met de planner.

  • De kracht van delegatie. Besteed bepaalde taken uit of schakel hulp in van familieleden en vrienden om jezelf te helpen om de druk te verminderen in deze periode en meer tijd vrij te maken voor belangrijke zakelijke taken. Je hoeft écht niet alles zelf te doen. Ik heb voor bepaalde projecten besloten om een freelancer in te schakelen en andere projecten heb ik pas ingepland voor het nieuwe jaar.
  • Seizoensgebonden zakelijke kansen. Nu is het moment om voor het laatste kwartaal van het jaar zakelijke kansen te verkennen die specifiek zijn voor het laatste kwartaal van het jaar. Denk aan seizoensgebonden marketingcampagnes, geschenkideeën en evenementen die je nog wil en kunt realiseren. Plan deze realistisch in en geniet van deze mooie periode!

Het vieren van de feestdagen én de successen van afgelopen jaar

  • Ondernemerschapsmijlpalen. Blik terug op je zakelijke successen van het afgelopen jaar en vier deze ook! Hoe klein ze ook mogen lijken, er is altijd wel iets waar je tevreden over mag zijn. Reflecteer op wat er is bereikt en wat er nog kan worden verbeterd.
  • Samen met je familie vieren. Hoe leuk om nieuwe herinneringen te maken met je gezin. Hoe zien jullie het voor je om de feestdagen te vieren dit jaar? Bespreek het thuis en creëer misschien wel nieuwe tradities met je kinderen samen. Dit kan zo simpel zijn als een lekker gerecht of hapje die speciaal voor de feestdagen wordt klaargemaakt tot aan een weekend Kerstshoppen in Duitsland.

Besteed extra aandacht aan selfcare deze periode

  • Tijd voor jezelf nemen. Plan ook dit in je agenda, de tijd die je voor jezelf neemt. Al ga je de hele dag lekker in bed liggen Netflix kijken, buiten wandelen of een massage nemen. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar doet voor jezelf. Juist in deze periode is het super druk en dan is selfcare heel belangrijk. Goed slapen, gezonde voeding en bewegen. Jij kunt dit!

Tip: bestel eens een gezonde maaltijd bij Oh My Guts. Via deze link krijg je met kortingscode CHARADA 10% korting op je eerste bestelling! Scheelt jou weer boodschappen doen en koken.

  • Grenzen stellen. Een moeilijke, maar je kunt er niet omheen als je in rust en vertrouwen het laatste kwartaal wil afsluiten. Je gaat 100% zeker onverwachtse uitnodigingen krijgen voor leuke dingen. Hoe leuk het ook allemaal is, het kost wel energie. Je wil toch niet oververmoeid en overprikkeld het jaar afsluiten? Kies wijs en stel duidelijke grenzen voor jezelf.

Het combineren van ondernemerschap en moederschap kan een uitdaging zijn, maar het is zeker haalbaar, vooral in het laatste kwartaal van het jaar. Met de juiste planning, prioriteiten en zelfzorg kun je als ondernemende moeder je zakelijke doelen bereiken en tegelijkertijd van de feestdagen genieten met je gezin. Ik hoop dat je met de tips uit deze blog in rust en vertrouwen het laatste kwartaal doorgaat.

Liefs,

Charada

Delen: