Vliegen naar Bali met een baby, welke voorbereidingen zijn nodig?

vliegtuig baby 5 maanden

Bali is één van mijn favoriete bestemmingen, dit jaar gingen wij er heen met onze baby van vijf maanden oud. Spannend! In deze blog lees je mijn tips voor de vliegreis en onze ervaring met Garuda Airlines.

Voorbereidingen vliegtuig met baby

Wij gaan voor het eerst vliegen met Jones, hij is dan net vijf maanden oud. Om goed voorbereid te gaan vliegen naar Bali sprak ik met vriendinnen die ook al eens eerder hadden gevlogen, las ik blogs met tips van andere moeders en vroeg ik advies aan het consultatiebureau. Uiteindelijk hebben wij de voorbereidingen voor de vliegreis met een baby als volgt aangepakt:

Vliegticket baby

Als eerste gingen wij online het ticket boeken! Het vliegticket voor een baby is een stuk goedkoper dan die van jezelf. Het is een percentage van de vliegticket die je zelf betaalt, wij waren zo’n € 37,- kwijt.

Wij hebben ervoor gekozen om met Garuda Airlines te vliegen vanwege de goede recensies over de service. Van te voren heb ik gebeld om een stoel te reserveren waarbij een babybedje bevestigd kan worden aan de wand. Rij 21 in het vliegtuig is hier perfect voor. Let wel op, alleen de stoel van de hoofdboeker kan met de baby ruim van te voren telefonisch gereserveerd worden. Als je met nog een persoon vliegt dan check je diegene een dag van te voren in via de site van Garuda Airlines. Al hebben ze mij wel meteen aangegeven dat ze altijd hun best doen om de ouders bij elkaar te zetten. Een dag van te voren werden wij door Garuda Airlines zelf gebeld met de mededeling dat wij bij elkaar konden zitten met nog een extra stoel tussen ons in. Ideaal en we waren hartstikke blij met de goede service.

Paspoort baby

Ruim vier weken van te voren hebben wij een nieuw paspoort laten maken voor Jones. Hij had nog geen pasfoto’s dus die gingen wij eerst laten maken. We wilden ook weer niet te vroeg van te voren pasfoto’s maken omdat hij in deze fase nog zo snel verandert. We gingen naar een speciale fotograaf voor baby’s omdat de pasfoto aan strenge eisen moet voldoen. De oren van je baby moeten zichtbaar zijn. Jones kon met vier maanden nog niet zelfstandig zitten, maar ze hadden daarvoor een handige babystoel zodat hij toch rechtop zat. Jones deed het heel goed en lachte voor de camera, omdat hij nog geen tanden heeft (die mag je niet zien op de foto) was de eerste foto al meteen goed! Bij het gemeentehuis moeten beide ouders aanwezig zijn om te tekenen voor het paspoort van de baby. Het duurde vervolgens zo’n vijf werkdagen voordat je het paspoort binnen hebt.

Vaccinatie bij consultatiebureau

Toevallig hadden wij drie weken voor de vliegreis een afspraak bij het consultatiebureau staan. Ik vroeg of onze baby nog speciale inentingen nodig had, maar dat was niet nodig omdat wij meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma. Verder gaven ze aan om de baby regelmatig te laten drinken vanwege de droge lucht in het vliegtuig.

Handbagage baby

Zo’n twee weken voor de vliegreis ben ik begonnen met inkopen voor de baby. Naast leuke zomerkleding en babyverzorging (meer hierover in een volgende blog) kocht ik speciaal voor de vliegreis wat nieuw speelgoed om hem te entertainen tijdens de reis. Ook een nieuw flesje neusspray voor het geval dat hij last krijgt van zijn oortjes door de luchtdruk. Verder kochten wij voor de zekerheid nog wat extra babyvoeding, ik geef namelijk nog steeds borstvoeding maar wilde toch bijvoeding meenemen. Voor Jones had ik als handbagage voor in het vliegtuig een rugzak ingepakt. In de rugzak stopte ik twee setjes extra kleding, een aantal hydrofiele doeken, een verschoningsmatje met luiers en babydoekjes. Samen met zijn paspoort, vliegticket, het speelgoed, extra voeding en neusspray was Jones klaar om te gaan!

Baby en vliegtuig

De vliegreis naar Bali duurde met Garuda Airlines zo’n zeventien uur. We vlogen rechtstreeks vanaf Schiphol naar Jakarta. In Jakarta moesten we overstappen voor de vlucht naar Denpasar op Bali. Op beide vluchten kregen wij een babybedje en daar maakten we goed gebruik van. Een babybedje bevestigen ze aan de wand voor je stoel en houdt een baby tot tien kilo. Echt ideaal want dan kan je de baby in het bedje doen als hij of zij slaapt.

Jones was de hele vluchtreis relaxed en leek totaal geen last te hebben van het hoogteverschil. Wij kregen ook een babymaaltijd die bestond uit twee potjes Olvarit, crackers, een banaan en een extra luier.

Tijdens de vlucht van Schiphol naar Jakarta liet ik hem drinken tijdens het opstijgen en landen. Tijdens de volgende vlucht van Jakarta naar Bali sliep Jones al bij het opstijgen en toen het vliegtuig ging dalen was hij rustig aan het spelen. Wij waren supertrots op hem! Vliegen naar Bali met een baby van vijf maanden viel ons 100% mee. De service van Garuda Airlines vond ik ook goed. We hoefden niet in de rij te wachten en mochten als een van de eerste instappen.

Mijn advies: ga goed voorbereid vliegen en geniet! De reis er naartoe is ook al een hele leuke gebeurtenis, dus maak er het beste van. Blijf zo relaxed mogelijk want jouw vibe voelt je baby ook aan. Heb jij nog tips voor het vliegen met een baby? Laat dan een berichtje achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *