Op mijn 35e met pensioen

Op mijn 35e met pensioen

Met pensioen gaan op je 35e? Een paar jaar geleden heb ik veel gelezen over ‘The FIRE movement’. FIRE staat voor financial independence, retire early. Vroeg met pensioen gaan en lekker genieten van het leven, dat wilde ik wel! Alleen wat ga je dan doen als je met pensioen bent? Ik wil wel wat nuttigs doen in mijn leven en voldoening krijgen van mijn werk door anderen te helpen, alleen hoe?

In 5 jaar kan veel gebeuren 

Even een korte terugblik op mijn leven 5 jaar geleden. Toen had ik namelijk ook dromen en doelen, maar nooit gedacht dat mijn leven zoveel mooier zou worden!

Net voor mijn 30e ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven en heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel om te gaan ondernemen. 

Op mijn 30e ben ik moeder geworden en zijn we met onze baby van 5 maanden oud een maand naar Bali geweest om te kijken hoe het leven dan voor ons zou zijn. Ik ging in Bali ook inkopen doen voor mijn webshop en daarnaast deed ik freelance klussen op afstand. Terug in Amsterdam ging ons leven weer langs elkaar heen. Ik werkte overdag en Steven in de avonduren in het restaurant en in de nacht als DJ. We zagen elkaar amper en gingen nadenken hoe we ons leven wilden leven. Zo langs elkaar heen leven wilde we niet.

Samen levenskeuzes maken 

Steven overtuigde mij ervan dat het slimmer was om mijn appartement in Amsterdam te verkopen voor de hoofdprijs en daarvan een eengezinswoning in Culemborg te kopen. Mijn familie woont in Culemborg dus het is ook fijn voor ons kindje om daar rustig op te groeien. Met de overwaarde van het appartement in Amsterdam konden we dan veel aflossen op een huis in Culemborg zodat de maandlasten laag zouden zijn en we daardoor allebei nog maar parttime hoefden te werken.
Zo konden we dus wel veel samen zijn. Te veel voordelen om het niet te doen, enige wat ik erg ging missen (en daarom eerst niet wilde verhuizen) waren mijn lieve vriendinnen die allemaal in de buurt woonden. Na 10 jaar in Amsterdam te hebben gewoond ging ik dus terug naar mijn roots.

Ik visualiseerde een tiny house aan het water, dichtbij alle voorzieningen zoals supermarkten en scholen op loopafstand. We leefden alsof we al met pensioen waren. Ik zag ons al helemaal zitten als gezinnetje gezellig aan tafel samen ontbijten, lunchen én dineren. Steven had al eerder zijn restaurant verkocht dus we konden ook écht samen zijn in de avond. 

We gingen verhuizen naar een kleine eensgezinswoning van 85m2 aan een ‘Culemborgse gracht’. Dat was 2019, alles liep goed. Ik werkte zo’n 12 uur per week en Steven zo’n 8 uur. Zeeën van tijd samen en vaak eropuit en op vakantie. 2019 was zakelijk ook mijn beste jaar én ik werd zwanger van ons tweede kindje. We hebben een jaar kunnen genieten van de keuze om naar Culemborg te gaan. 

Zakelijke keuzes maken  

In 2020 stopte dit zorgeloze leventje door de lockdown. Steven kon als DJ niet meer werken door de sluiting van de horeca en ik kon niet meer voor de klas staan door de sluiting van de scholen. Wat ben je dan toch kwetsbaar als zelfstandige. Hoogzwanger ging ik dus maar meer werk aannemen die ik vanachter mijn laptop wel kon doen, websites maken. Ik heb in 2020 en 2021 zoveel websites gemaakt dat ik het helemaal niet meer leuk vond om te doen. Maarja wat moest ik anders doen? Weer namen we de tijd om na te denken en opnieuw keuzes te maken. Zowel Steven als ik gingen na zoveel jaar ondernemen weer in loondienst, allebei parttime.

Steven wil een fitte vader zijn voor onze kinderen, op een gezonde manier is hij 25 kilo afgevallen. Frequent sporten en gezonde voeding is nu onderdeel van zijn levensstijl. Hij begon een nieuwe opleiding om fitness coach te worden en ging aan de slag bij een sportschool. Zo snel kan het gaan als je maar weet wat je wil. Echt zo knap hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen! 

En ik? Na een moeizaam herstel van de bevalling en de financiële druk die ik op mijn schouders had met bijbehorende werkstress, begon ik mij steeds minder gelukkig te voelen. Ik wist dat er iets moest gebeuren en ik schreef de blog ‘Een carrière switch, durf jij een keuze te maken in 2022?’ en publiceerde deze blog op 28 december. Ik nam in december 2021 namelijk het besluit om voor mijzelf uit te zoeken wat mij wel gelukkig maakte, vooral op werkgebied. Ik wilde niet meer dat commerciële en meer maatschappelijk bezig zijn.
Alsof het zo had moeten zijn zag ik op 31 december een vacature bij de bibliotheek voorbij komen als medewerker digitale vaardigheden. Ik twijfelde geen moment en ging solliciteren. Parttime terug in loondienst in deze functie betekende weer gezellig collega’s hebben, financiële zekerheid en wel de vrijheid houden om mijn eigen tijd in te delen. Het was bijna too good to be true

Wat doen op je pensioen 

Ik stelde mijzelf een belangrijke vraag: stel ik zou nu met pensioen gaan. Ervaring, diploma’s, geld en omgeving speelt geen rol… wat zou ik dan gaan doen? 

Moeilijke vraag die ik toen even parkeerde. Ik vind zoveel leuk en zinvol. Hoe kan ik nou ooit iets kiezen of bedenken. Ik ging voor mijzelf op onderzoek uit en luisterde o.a. podcasts van Marie Forleo en las het boek van Emilie Wapnick ‘hoe word je alles’. Ik ben gelukkig niet de enige die niet precies weet wat ik wil, variatie juist prettig vind en het te leuk vind om van alles uit te proberen.

Toevallig kwam ik met iemand in gesprek die mij vroeg wat je zou doen als je niet meer hoeft te werken? Zonder na te denken zei ik spontaan “Ik zou vrijwilligerswerk doen en bijvoorbeeld bij een buurthuis zoals Bolderburen (we reden daar met de auto langs dus ik wees ernaar), school of bibliotheek mensen een beetje helpen op de computer. Niet al te ingewikkeld, maar gewoon helpen om ze digitaal vaardiger te laten worden zodat ze veilig en gezond online kunnen zijn.”

Afgelopen week zat ik weer in de auto en dacht terug aan dat gesprek, bizar dat ik nu precies doe wat ik toen zei! Ik geef mediawijsheid lessen op verschillende basisscholen in Culemborg en vanuit de bibliotheek rij ik heel Rivierenland door en geef zowel in de bibliotheek als in buurthuizen cursussen in digitale vaardigheden. Dit werk zou ik doen als vrijwilligerswerk wanneer ik met pensioen zou zijn, maar ik mag het nu al doen en krijg en nog voor betaald ook. Knijp me even!

35 jaar en met pensioen 

In 5 jaar tijd is er zoveel gebeurd. Als je kijkt hoe ik nu als 35 jarige het leven kan leven als iemand die met pensioen is, zijn dit de belangrijkste stappen die voor mij hebben gewerkt;

  • Investeren in vastgoed. We hebben nu lage woonlasten door de overwaarde die ik in 10 jaar heb opgebouwd en door te verkopen op een goed moment.
  • Jezelf de ruimte geven. Ik heb de tijd genomen om uit te zoeken waar ik gelukkig van word en van alles uitgeprobeerd. Deze ervaringen neem je mee voor je leven.
  • Meerdere inkomstenstromen. Een combinatie van ondernemen en parttime in loondienst past uiteindelijk perfect in combinatie met een gezin.
  • Keuzes maken en waag de sprong. Niet alleen maar denken, maar ook de knoop doorhakken en gewoon doen ook al is het spannend. 

En nu? Mocht er weer iets komen zoals een lockdown, dan weet ik dat we er weer sterker uitkomen. Voor nu is het weer keihard genieten samen en mooie herinneringen maken voor het leven! Living our happily ever after.

Xx Charada

Delen: