De voordelen van ijsbaden en hoe je ze thuis kunt gebruiken

De voordelen van ijsbaden en hoe je ze thuis kunt gebruiken

Schat, ik ga voortaan elke dag een ijsbad nemen! Afgelopen week zei manlief tegen mij dat hij een ijsbad in de tuin gaat zetten, zodat hij elke dag even in het ijsbad kan liggen in plaats van een koude douche te nemen. Hij is serieus, dus voordat dat ding bij ons in de tuin komt ging ik zelf ook even op online onderzoek uit om naar de voor- en nadelen te kijken. Is het misschien ook iets voor mij als mompreneur?

De gezondheidsvoordelen van een ijsbad

IJsbaden, ook wel bekend als cryotherapie, zijn de laatste tijd steeds populairder geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen die ze bieden. Hoewel het idee om jezelf onder te dompelen in ijswater misschien niet echt ‘lekker ontspannend’ klinkt, zijn de voordelen die het biedt de moeite waard.

Voordelen van ijsbaden:

  1. Verminderde spierpijn en ontsteking: Een ijsbad kan helpen om spierpijn en ontsteking na een intensieve trainingssessie te verminderen. De koude temperatuur helpt om de bloedvaten te vernauwen en ontstekingsprocessen te verminderen, waardoor de pijn wordt verlicht.
  2. Sneller herstel: Door je lichaam aan extreme kou bloot te stellen, stimuleer je het herstelproces. Het ijsbad kan de doorbloeding verbeteren, waardoor voedingsstoffen en zuurstof sneller naar de spieren worden getransporteerd, wat het herstel bevordert.
  3. Verbeterde stemming en mentale welzijn: Het nemen van een ijsbad kan een verkwikkend effect hebben op je stemming. Het kan de productie van endorfines, ook wel bekend als “gelukshormonen”, stimuleren, waardoor je je energieker en positiever voelt.
  4. Versterkt immuunsysteem: Regelmatige blootstelling aan kou kan je immuunsysteem versterken. Studies hebben aangetoond dat ijsbaden de productie van witte bloedcellen stimuleren, die een cruciale rol spelen bij het bestrijden van ziekteverwekkers en infecties.

Nu de gezondheidsvoordelen duidelijk zijn, is het handig om te weten hoe je zo’n ijsbad thuis kunt gebruiken. De eerste stap is te zorgen voor voldoende ijs. Vul bijvoorbeeld je badkuip of opblaasbare ijsbad met koud water en voeg genoeg ijsblokjes toe om de gewenste temperatuur te bereiken. Het water moet tussen de 10 en 15 graden Celsius zijn.

Als je nieuw bent met ijsbaden, is het belangrijk om rustig aan te beginnen. Begin met een kortere duur, bijvoorbeeld 1-2 minuten, en verleng de tijd geleidelijk aan naarmate je eraan gewend raakt en doe ondertussen ademhalingsoefeningen. Terwijl je in het ijsbad zit, concentreer je op je ademhaling. Diepe ademhalingen helpen je te ontspannen en de kou te weerstaan. Probeer langzaam in te ademen door je neus, en volledig uit te ademen door je mond.

Na het ijsbad kun je jezelf warm houden door een warme douche te nemen, warme kleding aan te trekken en warme dranken te drinken. Dit helpt je lichaamstemperatuur weer te normaliseren.

Ijsbad voor thuisgebruik

Voor thuisgebruik zijn er verschillende opties voor ijsbaden beschikbaar, afhankelijk van je voorkeuren en budget. De meest toegankelijke en betaalbare optie is het gebruik van je eigen badkuip. Vul de badkuip met koud water en voeg ijsblokjes toe om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit is een eenvoudige manier om thuis een ijsbad te nemen, maar het kan beperkt zijn in termen van ruimte en temperatuurregeling.

Waar wij interesse in hebben is een opblaasbare ijsbad. Speciaal ontworpen opblaasbare ijsbaden zijn verkrijgbaar op bijvoorbeeld bol.com en bieden meer flexibiliteit en controle. Deze draagbare baden kunnen worden opgeblazen en gevuld met koud water en ijs naar keuze. Ze zijn meestal voorzien van isolatiemateriaal om de temperatuur langer te behouden en hebben ook afvoerpluggen voor eenvoudig legen. IJsbad emmers, ook wel cryo-emmers genoemd, zijn compacte containers die zijn ontworpen om ijsbaden te simuleren. Ze hebben meestal geïsoleerde wanden om de temperatuur te behouden. Je vult de emmer met water en ijs en plaatst je lichaam erin. Dit is een handige optie als je beperkte ruimte hebt en een draagbare oplossing zoekt.

Ten slotte heb je ook nog speciale cryotherapie-apparatuur. Als je bereid bent te investeren, zijn er geavanceerde cryotherapie-apparaten beschikbaar voor thuisgebruik. Deze apparaten gebruiken gecontroleerde koude lucht of watercirculatie om een ijsbadervaring te bieden. Ze bieden meestal nauwkeurige temperatuurregeling en kunnen extra functies hebben, zoals massagejets.

Mompreneur & ijsbad, een goede combi?

Het beste ijsbad voor thuis hangt af van je persoonlijke behoeften, ruimte en budget. Als beginner kun je beginnen met een badkuip of een opblaasbaar ijsbad om te zien hoe het bevalt voordat je eventueel investeert in duurdere apparatuur. Het is ook belangrijk om de kwaliteit en veiligheid van het gekozen ijsbad te controleren voordat je het aanschaft.

Een ijsbad kan ook gunstig zijn voor een mompreneur, ofwel een moeder die een eigen bedrijf runt. Hier zijn enkele redenen waarom een ijsbad gunstig kan zijn voor een mompreneur:

  1. Verhoogde energie en focus: Als mompreneur ben je vaak druk bezig met het jongleren van verschillende verantwoordelijkheden, zowel thuis als op het werk. Een ijsbad kan je helpen om je energieniveau te verhogen en je mentale focus te verbeteren. De koude temperatuur stimuleert je zenuwstelsel en kan je alerter en meer gefocust maken, wat gunstig is bij het uitvoeren van taken en het nemen van beslissingen.
  2. Stressvermindering: Het runnen van een eigen bedrijf en het opvoeden van kinderen kunnen beide behoorlijk stressvol zijn. Een ijsbad kan dienen als een vorm van ontspanning en stressverlichting. De koude temperatuur kan helpen bij het verminderen van stresshormonen en het bevorderen van de productie van endorfines, die gevoelens van welzijn en ontspanning bevorderen.
  3. Verbeterd herstel: Als mompreneur is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Intensieve werk- en gezinsverplichtingen kunnen leiden tot fysieke en mentale vermoeidheid. Een ijsbad kan helpen bij het versnellen van het herstelproces en het verminderen van spierpijn en ontstekingen. Het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust, wat essentieel is voor het herstel en het behouden van een gezonde balans.
  4. Verhoogde immuniteit: Het runnen van een eigen bedrijf en zorgen voor een gezin kan je blootstellen aan verschillende stressoren en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken. Regelmatige blootstelling aan kou, zoals bij een ijsbad, kan je immuunsysteem versterken. Het kan de productie van witte bloedcellen stimuleren, die een cruciale rol spelen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

Het is belangrijk op te merken dat ijsbaden niet voor iedereen geschikt zijn en dat je altijd voorzichtig moet zijn bij het proberen van nieuwe wellnesspraktijken. Als je zwanger bent, gezondheidsproblemen hebt of twijfelt, is het verstandig om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je een ijsbad probeert.

Kortom, een ijsbad kan gunstig zijn voor een mompreneur door het verhogen van energie en focus, het verminderen van stress, het bevorderen van herstel en het versterken van het immuunsysteem. Het kan dus van waarde zijn om je te helpen in balans te blijven terwijl je je bedrijf runt en voor je gezin zorgt.

Ik ben er zelf ook in gegaan en het viel best mee! Had ook een lieve assistent die vond dat in een badje gaan zonder bootje écht niet kon 😉

Disclaimer: De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor specifiek medisch advies.

Delen: