Wanneer ga je op zwangerschapsverlof als freelancer?

zwangerschapfsverlof freelancen tijdens zwangerschap

Als je in loondienst bent heb je 16 weken zwangerschapsverlof en stop je vaak zo’n 4 weken voor je uitgerekende datum met werken. Maar hoe zit het nou als je werkt als freelancer? Heb je dan ook zoveel weken vrij? En hoe vang je dit financieel op?

Zelf je tijd indelen

Als freelancer deel ik zelf mijn tijd in. Ik vond dus ook dat ik zelf mocht weten wanneer ik met zwangerschapsverlof zou gaan. Zo lang mogelijk doorwerken mits ik mij goed voelde, dat is wat ik wilde. Mijn vriendinnen dachten daar anders over en spraken mij streng toe écht mijn rust te pakken in het derde trimester. Gelukkig heb ik naar ze geluisterd want het laatste trimester vond ik best pittig. Ik werd namelijk minder mobiel door de omvang van de buik en ik sliep minder goed door in de nacht omdat ik vaker naar het toilet moest. Helemaal stoppen met werken wilde ik niet, vond het juist wel fijn om ook andere gespreksonderwerpen te hebben dan alleen maar over zwangerschap en baby’s te praten. In goed overleg met een aantal klanten ben ik 3,5 week voor de uitgerekende datum niet meer op locatie aan het werk gegaan. Ik werkte alleen nog vanuit huis en meetings gingen voortaan telefonisch. De webshop heb ik 6 weken voor de uitgerekende datum on hold gezet. Het sjouwen van de pakketten was niet meer te doen! Ook was het toch zomer, dus vond ik het geen probleem om voor deze periode ‘vakantie’ in te lassen.

Zwanger en zelfstandige uitkering

Onze verloskundige wees mij erop dat je recht hebt op een uitkering als je zelfstandig ondernemer bent en zwanger. Twee vriendinnen die ook ondernemen, hadden mij er ook al op gewezen. Wat een uitkomst! Het is dan wel het minimumloon maar toch, beter iets dan niets. Ik had in de tussentijd wel een buffer opgebouwd om de maanden zwangerschapsverlof financieel te kunnen overbruggen. Dit gaf mij toch een gevoel van rust omdat ik bang was dat alleen de uitkering niet genoeg zou zijn.

Meer informatie over de ZEZ-uitkering lees je op de website van het UWV.

Werken & Rust

Ik ben dus niet volledig op zwangerschapsverlof gegaan tot aan de bevalling maar heb wel flink afgebouwd. Minder uren werken per week en minder heen-en-weer reizen gaf mij ook voldoende rust. Al is deze keus voor iedereen anders, ik voelde mij er goed bij en heb geen spijt dat ik niet helemaal gestopt ben met werken tot aan de bevalling. Het was prima in balans zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *