Moederschap en ondernemerschap combineren, hoe is mij dat afgelopen jaar afgegaan?

Moederschap en ondernemerschap combineren

Nog maar een maand te gaan en het jaar is alweer voorbij! Wat is het allemaal weer snel gegaan en wat is er veel gebeurd. Tijd om even terug te blikken. Onze zoon is inmiddels 1 jaar geworden, hoe heb ik het eerste jaar moederschap gecombineerd met met mijn freelance werk? Ik vertel het je in deze blog!

Keuzes maken

Ik ga alweer mijn derde jaar als ondernemer in en ik vind het ondernemerschap heerlijk. Natuurlijk heb ik ook weleens momenten dat ik denk ‘help!’. Ik heb namelijk een maximum van 20 uur per week ingesteld voor freelance klussen. En die uren wil ik dan ook zo nuttig mogelijk besteden met opdrachten die ik leuk vind, maar natuurlijk ook te factureren zijn. Zo dwing ik mezelf om keuzes te maken.

Als er bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers zich aanmelden in dezelfde periode klinkt dat misschien als een luxe probleem, maar ik vind het best lastig om ‘nee’ te zeggen. Gelukkig is dat nu een stuk minder. Hoe dat is gekomen? Ik stel mijzelf telkens dezelfde vraag. Is dit project het waard om quality time met Jones op te geven? Zo ja, dan doe ik het. Zo niet, dan zeg ik het af en probeer ik ze met iemand anders in contact te laten komen die het project wel kan doen.

Balans tussen werk en privé

Als ondernemer ben je eigenlijk elke dag wel aan het werk, niet alleen tijdens de reguliere kantooruren. Soms ben ik zo enthousiast, dat ik weer even op de rem moet trappen want voordat je het in de gaten hebt kan je zo weer 40 uur per week aan het werk zijn.

Ik werk dus gemiddeld zo’n 20 uur per week, meestal op dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Ik heb weleens anders geprobeerd, maar daar kreeg ik stress van. Steven werkt namelijk vanaf 17.00 uur als kok dus als ik dan langer op kantoor bleef zitten en dan in de file terecht kwam, was dat niet bepaald relaxed. Ook hadden wij dan helemaal geen moment samen om even de dag door te nemen, dus ik zorg ervoor dat ik op tijd thuis ben en hij zorgt voor het eten. Zo hebben wij toch een moment gecreëerd om als gezin met z’n drieën aan tafel te zitten.

Nu ik het zo schrijf klinkt het allemaal logisch. In praktijk moesten wij in het begin daar echt nog een weg in zien te vinden. Jones gaat namelijk niet naar de kinderopvang dus alle zorg ligt 24/7 op onze schouders. De kinderopvang hebben wij trouwens wel geprobeerd, maar dit is (nog) geen succes. Wie weet over een paar maanden weer, we kijken het even aan.

Positieve energie van de kleine dingen

Het klinkt misschien heel cliché, maar als Jones naar mij lacht ben ik al blij. Samen een appeltje eten, een boekje lezen of gekke bekken trekken voor de spiegel. Dit zijn van die kleine dingen waar ik als moeder nou heel veel energie van krijg.

Niet alleen thuis geniet ik van de kleine dingen, maar ook op werkgebied van kleine successen. Bijvoorbeeld een oplevering van een video die in één keer akkoord is of complimenten op de foto’s voor een contentkalender. Positieve energie krijg ik er van!

Afgelopen jaar kijk ik terug op een goede balans tussen moederschap en ondernemerschap. Op naar volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *