Foodfotografie, hoe maak je mooie food foto’s met je telefoon?

Foodfotografie, hoe maak je mooie food foto’s met je telefoon?

Er was een tijd (vroeger toen ik in Amsterdam woonde) dat ik vier keer per week uit eten ging en de andere drie dagen bij de Thaise eetcafé van mijn man was te vinden. Ik had toen een foodblog genaamd Chalovesfood en maakte alle foto’s gewoon met mijn telefoon. Ik vond het te veel gedoe om mijn spiegelreflexcamera overal mee naartoe te slepen. De foodfotografie skills die ik toen heb opgedaan, gebruik ik nog steeds als ik foto’s van mijn eten maak. Onbewust maak ik nog steeds veel foto’s van mijn eten, al eet ik nu bijna altijd thuis!

Laatst had mijn zoontje zo’n zin in patat. Toen hij zijn bord vol met patatjes voor zich had was hij super blij en zei tegen mij ‘Mama, mag ik jouw telefoon om een foto te maken’. Ai, zo zie je maar dat je kinderen jouw gedrag kopiëren. De foto was trouwens best goed gelukt. Dus ja.. als een vierjarige het kan, kan jij het ook!

Maar even serieus, hoe maak je nou écht een mooie food foto? Een foto die Instagram waardig is of zelfs goed genoeg om op je eigen website te plaatsen. In deze blog ontdek je hoe ik foodfotografie aanpak.

Zorg voor voldoende licht

Licht is super belangrijk. Alleen hoe zorg je ervoor dat het eten goed is belicht? Thuis heeft de lamp boven de eettafel vaak een gele kleur. Dat is niet handig voor je foto. Ik raad aan om daglicht te gebruiken. Je hoeft hiervoor niet naar buiten te gaan, maar doe kunstmatig licht uit en zorg dat het licht van buiten lekker naar binnen kan komen. Gordijnen open dus ;). 

Mocht het al schemerig zijn, dan heb je wel kunstlicht nodig. Je hebt verschillende lampen met wit licht, dit is wel top voor je foto. Ook heb je van die handige clips om op je telefoon te zetten, ideaal om mee te nemen. 


Positie van het gerecht

In de fotografie wereld lees je veel over de regel van derden en de gulde snede. Dit is een hulpmiddel om de beste compositie te krijgen voor je foto. In het kort komt het erop neer dat je het beeld onderverdeeld in vakken en je het onderwerp op de juiste plek positioneert. Zelf maak ik het niet te moeilijk, ik zorg ervoor dat het eten goed in beeld is en dat daar de focus op zit. In het beeld is het eten voor ⅓ goed te zien en ik zorg ervoor dat ⅔ omgevingsruimte meer blurry in de foto te zien is. Op je telefoon gebruik je hiervoor de portretfunctie.

Een flatlay is ook een leuke positie om uit te proberen. Dan fotografeer je het gerecht van bovenaf. 

Styling en bewerken 

Iedereen heeft een eigen stijl, de een houdt van een minimalistische stijl met zachte natuurlijke tinten en de andere van een bohemian stijl met veel wit en bonte kleuraccenten. Denk van te voren na in welke stijl jij je foto’s wil gaan maken voor een mooi geheel op je Instagram feed. Je kunt leuk spelen met gekleurd servies, een tafelkleed en accessoires. 

Om al je foto’s in dezelfde stijl te bewerken kun je gebruik maken van een preset. De belichting, helderheid, contrasten, schaduw, etc. is dan allemaal van te voren ingesteld en pas je met de preset toe op al je foto’s. Dat scheelt een hoop tijd!

Voor een paar euro kun je al een preset kopen op Etsy.

Foodfotografie inspiratie 

Ik haal zelf inspiratie van Pinterest en heb een aantal boeken over foodfotografie. Het leukste is wel om mee te gaan naar een fotoshoot. Zo heb ik een aantal keer een fotoshoot mogen verzorgen voor House of Pancakes samen met de getalenteerde fotograaf Bousou Photo. 

Hij zette mij ook meteen in als figurant, het snijden in het gerecht of het inschenken van een glas water geeft namelijk meteen meer dynamiek in de foto. Samen een glas champagne toosten is ook een leuk idee. 

Hoop dat je met bovenstaande tips uit de voeten komt om zelf met je telefoon food foto’s te maken. Als je professionele foodfoto’s wil laten maken, dan kan ik je Bousou Photo zeker aanraden! Te vinden op Instagram @bousou.photo.

Liefs,

Charada

Delen: