Baby voeding in de eerste maand, hoe pak je dat aan?

Baby voeding Jones blog

Ga je borstvoeding of flesvoeding geven? Een veelgestelde vraag tijdens mijn zwangerschap. Ik had er in eerste instantie niet echt over nagedacht maar toen de verloskundige mij deze vraag stelde, ging ik mij er toch maar gauw in verdiepen. Wij zijn naar een voorlichtingsavond over borstvoeding geweest en toen zag ik in hoeveel voordelen borstvoeding heeft voor je baby én voor jezelf. Ik besloot om minimaal een week lang mijn best te doen om borstvoeding te geven en elke week daarna is meegenomen. Een haalbaar doel dacht ik zo. Als het niet lukt of als ik het echt verschrikkelijk vind, gaan we gewoon over op flesvoeding. In deze blog lees je hoe wij de voedingen van onze baby hebben aangepakt.

De eerste week borstvoeding

Ik vond het maar een vreemd idee dat ik melk zou gaan produceren. In de eerste week moet de borstvoeding nog goed op gang komen en ik was soms onzeker of hij wel genoeg voeding binnen kreeg. Aan de hand van het aantal plas- en poepluiers en het gewicht dat je baby aankomt weet je of het goed zit. Als je de fles geeft, kan je dit veel beter zien. Dan weet je precies hoeveel milliliter je baby binnenkrijgt.

Wat ik de eerste week het lastigst vond, was dat ik alleen verantwoordelijk was voor alle voedingen. Het aanhappen vond ik in het begin erg pijnlijk en de verschillende houdingen waren even wennen en oefenen. De stuwing na 3 dagen was ook niet echt leuk. Ondanks dat het pittig is om de baby om de 2 of 3 uur te voeden, heb ik doorgezet. De kraamhulp hielp mij om de verschillende borstvoeding houdingen onder de knie te krijgen. De eerste week was voorbij gevlogen!

Flesvoeding introduceren

Wij hadden elke dag kraamvisite en soms was het dan lastig om in alle rust borstvoeding te geven. Het gebeurde wel eens dat er te veel tijd tussen twee voedingen zat en dan kreeg ik last van stuwing. Of nog erger, een borstontsteking. Een avond na een drukke kraamvisite dag, had ik borstontsteking gekregen en toen wilde ik opgeven. Wat een pijn! Wij maakten daarom een plan om de borstvoeding af te bouwen en kochten na 3 weken een pak Nutrilon babyvoeding. We besloten om te beginnen met 1 nachtvoeding te vervangen voor een fles. Ik gaf dan rond 22.30 uur borstvoeding en rond 01.30 uur kreeg Jones een fles van Steven. Ik had voor het eerst weer 4 uur achter elkaar geslapen, dat deed mij erg goed.

De week er op gingen wij een middagvoeding van rond de 14.00 uur vervangen voor een fles. Ik merkte dat ik meer energie kreeg en dat ik mij fysiek beter voelde. Een goede keuze dus om op flesvoeding over te gaan, al was het mentaal nu weer zwaarder. Het voelde als falen dat ik over ging op de fles. Gelukkig kon ik er met Steven goed over praten en had ik er uiteindelijk vrede mee dat Jones nu 2x per dag een fles kreeg. De eerste maand is nu voorbij.

Combinatie van borst- en flesvoeding

Het was even afwachten hoe Jones ging reageren op twee verschillende soorten voedingen. Wij hadden het geluk dat hij geen buikkrampjes heeft gehad en dat hij zowel aan de borst als aan de fles kan drinken. Wat een opluchting. Toen het tijd was om een volgende borstvoeding te vervangen voor een fles, was ik van gedachte veranderd. Het ging nu eigenlijk best goed met borstvoeding geven. Het heeft mij letterlijk en figuurlijk bloed, zweet en tranen gekost om de borstvoeding te laten slagen. Ik wilde helemaal niet meer stoppen. Ik ging dus niet meer afbouwen maar we hielden het bij 2 flesvoedingen en verder gaf ik borstvoeding.

Inmiddels houden we dit al meer dan twee maanden vol en ik vind het ideaal. Meer slaap in de nacht en in de middag zou ik eventueel een paar uurtjes weg kunnen.

Baby voeding opties

Sommige vriendinnen van mij kolven, dan krijgt je baby wel borstvoeding maar dan uit de fles. Ik heb ook 2x geprobeerd om te kolven maar dat was geen succes. Vandaar dat Jones nu twee soorten voedingen krijgt. Zo lang dat goed gaat, houden wij dat zo. Ik dacht van te voren dat je borstvoeding of flesvoeding geeft aan je baby. Maar het kan dus ook gewoon allebei. Ik maakte mij eerst te veel zorgen maar ben nu veel relaxter. Een blije mama is een blije baby. Of je nou flesvoeding of borstvoeding geeft. Het gaat mij nu zo gemakkelijk af dat ik zelfs borstvoeding kan geven als Jones in de draagzak zit.

Tip: lees ook de blog draagzak of draagdoek.

Hoop dat ik met mijn ervaring in deze blog andere aanstaande moeders kan laten inzien dat je dus meerdere voedingsopties hebt. Kolven, flesvoeding, borstvoeding… het één sluit de ander niet uit. Mijn advies: doe wat voor jou en je baby het prettigst is.

Xxx Cha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *