Ons zoontje heeft op het moment van schrijven een sterke voorkeur voor de kleur blauw. Zijn avondeten moet per se op een blauwe bord, zijn tussendoor hapjes en fruit in een blauw kommetje en hij drinkt uit zijn blauwe Paw Patrol beker. Hoe dat komt, geen idee! Het zal wel weer een fase zijn.
In deze blog ga ik het hebben over het leren van meerdere kleuren aan je dreumes of peuter. Ik heb vijf leuke bezigheden om spelenderwijs met kleuren bezig te zijn als je thuis bent.
Verven op canvas schilderdoek
Bij de Action had ik kinderverf, kwasten, canvas schilderdoeken en een grote plastic placemat gekocht. Thuis mocht Jones twee kleuren uitkiezen en lekker aan de gang gaan. De dag erna koos hij weer twee andere kleuren en zo gingen we door tot de canvas schilderdoeken allemaal vol gekliederd waren. Het leuke aan het kiezen van twee kleuren is dat bij het mengen de derde kleur tevoorschijn komt. Heel interessant voor zo’n kleintje. Een paar van zijn schilderkunstwerken hebben wij in een lijstje gedaan en opgehangen in de gang. Elke keer als Jones er voorbij loopt zegt hij heel trots, Jones gemaakt!
Kleuren op de iPad
De app van NPO Zappelin heeft een aparte module dat heet knutselen. Daar kun je een kleurplaat kiezen en deze online inkleuren. Onder de kleurplaat zie je allemaal kleuren, je tikt op de kleur naar keuze en tekent met je vinger de kleurplaat in. Ideaal om toch de kleuren te leren, maar verder geen kliederboel aan over te houden.
De eerste keer dat Jones ging kleuren op de iPad keek hij de hele tijd of zijn vingertje dan niet vies was geworden, super grappig.
Boekjes lezen
Ons favoriet is het boekje van
Woezel & Pip. Hier heb je toch wat meer interactie omdat je kindje bijvoorbeeld moet aanwijzen welk item dezelfde kleur heeft als het verf van Woezel. Een ander mooi boek is
Dieren op kleur, hier zie je vele afbeeldingen van verschillende diersoorten die dezelfde kleur hebben.
Ik ben sowieso fan van boekjes lezen en door de interactie aan te gaan, houd ik de aandacht van Jones vast. Hij zit namelijk ook in de fase dat hij alles zelf wil doen, dus ook zelf een boekje voorlezen. Al kan hij nog niet lezen op tweejarige leeftijd, ik krijg wel hele verhalen te horen.
‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ spelen
Ik heb een eigen versie van het spelletje ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’ bedacht want als je kind de kleuren nog moet leren is het spelletje nog een beetje te lastig. Ik zei dan als voorbeeld, ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is:
- de blauwe broek van mama
- de grijze kast
- de zwarte tafel
- de groene trui van Jones
- de witte muur
- de rode tas
Vooral bij dit spelletje herhaalde Jones wat ik zei en wees dan vol enthousiasme aan wat ik bedoelde. Hij was vervolgens super trots als ik zei dat hij het goed had. Wat ik zelf heel relax vond, is dat ik dit spelletje tot 40 weken zwangerschap gewoon nog met hem kon spelen. Je bent echt intensief met elkaar het spel aan het spelen, maar je wordt niet moe ;-). Dat is wel anders als bij verstoppertje spelen wanneer je het tellen aan het oefenen bent.
Online video’s
Video’s op KidsTube, YouTube of Netflix. Genoeg keus uit leerzame video’s om de verschillende kleuren te leren.
Fan van Nijntje zijn wij sowieso al, naast de boekjes zijn de video’s van Nijntje ook heel leerzaam. Zoals de video ‘wat zit er achter de deur?’. Dan zie je een groene deur en dan komen er dieren tevoorschijn die ook groen zijn zoals een krokodil, kikker en schildpad. Verder is Storyzoo ook erg leuk om kleuren te leren en de video met het tijgertje van Kennis Kids.
Dit waren mijn vijf leuke bezigheden die wij thuis doen om de verschillende kleuren te leren. Heb jij nog leuke tips, laat dan een reactie achter.